ConservatoriumWow, wow, wow...... wat een prachtige belevenis was dat afgelopen vrijdag. Ik mocht werken met een groep leidinggevenden die de Master Leiderschap volgen aan de Hanzehogeschool. Naast hun gewone colleges worden hen ook inspiratieworkshops uit verschillende disciplines aangeboden en afgelopen vrijdag mocht ik die verzorgen. En ik had ook nog het geluk dat er een zaal in het Prins Claus Conservatorium geregeld was. Back to my roots! Spelen op zo’n prachtige vleugel is op zich al een feestje!

Ik kreeg een diverse groep mensen voor mijn neus vrijdag, in alle vroegte. Meer mannen dan vrouwen, mensen die makkelijk zingen én mensen die niks met zingen hebben. En ik had de eer om in het kader van het thema “authenticiteit” met hen en hun stemmen aan de gang te zijn. Want authenticiteit, eigenheid, is één van de peilers van mijn werk. Ik zoek altijd de magie van het zingen op door op zoek te zijn naar de eigenheid van de deelnemers!
 
Conservatorium vleugelEn magie, daar zat deze workshop vol mee! Zoals het moment waarop één van de mannen, die van zichzelf dacht dat hij niet kon zingen, het na enige aanmoediging tóch bleek te kunnen: een melodie zingen samen met één van de andere mannen. Of de dame die had overwogen om zich ziek te melden, maar die mij aan het eind van de ochtend bedankte met de woorden: ik had niet gedacht dat ik een zangworkshop zó leuk zou vinden.
Maar voor mijzelf was het meest magische om al die zingende mannen te horen. Want wanneer hoor je nou mannen samen zingen, dat gebeurt zelden. Ik liet vier mannen de eerste stem zingen en vier andere mannen de tweede stem. Tegenover elkaar staand, slechts twee meter ertussen, gingen ze lós! Zoveel kracht, en zoveel gevoel dat het mij en de andere deelnemers diep ontroerde. Om nooit te vergeten!
 
Wat het de mensen opleverde die ochtend? Een nog sterkere verbinding met elkaar, want één van de functies van zingen is verbinding creëren. Zowel met elkaar als met jezelf trouwens. Verder denk ik dat ik de meeste deelnemers die ochtend stappen hebben gezet in hun eigen zichtbaarheid, in het durven laten zien (horen!) van zichzelf. En als groep gaf het hen een enorme boost: wat je door gezamenlijke inspanning in een ochtend kunt bereiken is ongelofelijk!
 
Lijkt het jou ook tof, zo’n ervaring? In jouw bedrijf, met jouw collega’s? Neem contact met me op en we bespreken de mogelijkheden!

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.